Andrzej Kruczkiewicz odejdzie ze stanowiska starosty?

Szykują się zmiany w Powiecie? Opozycja domaga się zmiany starosty. Z czego wynika złożony wniosek?

Od prawie roku Andrzej Kruczkiewicz pełni funkcję starosty Powiatu Nyskiego. Polityk wygrał wybory większością głosów wewnątrz Rady i tym samym zajął miejsca byłego włodarza Powiatu Nyskiego Czesława Biłobrana. Miesiące mijają, a opozycja nie jest zadowolona z pracy obecnego starosty.

Podczas dzisiejszej sesji Rady Powiatu w murach Muzeum Powiatowego w Nysie radny Daniel Palimąka złożył wniosek o odwołanie Andrzeja Kruczkiewicza z fotela starosty. Pod wnioskiem podpisało się także 8 członków Rady, co umożliwiło złożenie takiego pisma.

Wniosek o odwołanie starosty jest konsekwencją nieskutecznego prowadzenia spraw związanych z powtórnym uruchomieniem chirurgii naczyniowej .Wszelkie informacje które padły na sesji w zakresie przyczyn i skutków unieważnienia konkursu na te świadczenia utwierdziły nas w przekonaniu , że tak poważna sprawa społeczna była przedmiotem politycznych obietnic zarządu, który miał już wtedy świadomość , że to jest niewykonalne. Wystarczyło ludziom powiedzieć prawdę, że nie jesteśmy gotowi i za kilka miesięcy spokojnie się przygotujemy a nie mówić , że naczyniówka w listopadzie wróci. Zdajemy sobie sprawę, że koalicja arytmetycznie jest w stanie odrzucić wniosek o odwołanie starosty ale liczę na refleksję wszystkich radnych w tej sprawie – mówi radny Daniel Palimąka
Jest to typowy strzał polityczny. Działania naszych posłów, wojewody oraz nasze były bardzo mocne. Widzę, że jednak nie wszystkim to odpowiada. To miesiąc do działania, wszystkie ruchy jeszcze mogą być wykonywane – skomentował dla NysaInfo.pl starosta Andrzej Kruczkiewicz
Według przepisów w ciągu 30 dni ma odbyć się tajne głosowanie nad złożonym wnioskiem. To oznacza, że na najbliższym posiedzeniu Rady radni zadecydują czy Andrzej Kruczkiewicz pozostanie na swojej funkcji, czy zostanie odwołany.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.