Nyska PWSZ otwiera nowe specjalności

Zmiany w nyskiej uczelni. Teraz do wybory studenci będą mieli więcej specjalności. Nowe możliwości pojawiły się na kierunkach dietetyka oraz zarządzanie i inżynieria produkcji. 

Obecnie w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Nysie trwa sesja kończąca semestr. Żacy mierzą się z zagadnieniami, które poznawali w ostatnich miesiącach. Kiedy studenci piszą egzaminy, na uczelni trwa obrona prac licencjackich oraz magisterskich, a także rekrutacja na rok akademicki 2019/2020.

Oprócz standardowych kierunków, na potencjalnych studentów czekają również nowe specjalności. Jedna z nich została utworzona na potrzeby działalności firmy Umicore. Inżynieria zrównoważonego rozwoju ma za zadanie przygotować program studiów dla potrzeb inwestora i branży związanej z elektromobilnością oraz implementacją modelu Gospodarki o Obiegu Zamkniętym (GOZ).

Nie jest także wykluczone, że po rozpoczęciu działalności fabryki UMICORE w nyskiej Uczelni powstaną w przyszłości także nowe kierunki studiów związane z branżą elektromobilności – podkreśla JM Rektor PWSZ w Nysie, prof. Przemysław Malinowski

To jednak nie koniec zmian. Psychodietetyka to z kolei nowa specjalność na kierunku dietetyka w Instytucie Nauk o Zdrowiu PWSZ w Nysie. Studenci wybierający tę specjalność będą łączyć zagadnienia z dietetyki i psychologi na takich zajęciach jak motywacja i komunikacja w poradnictwie żywieniowym, terapia osób z zaburzeniami odżywiania, psychologia odżywiania, żywienie różnych grup ludności oraz dietoprofilaktyka. Oznacza to, że żacy będą kierować swoje usługi zarówno do zdrowych, jak i chorych osób.

Czy PWSZ w Nysie zmieni nazwę?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.