Domowe przetwory, kiszonki, dżemy, kompoty, soki – wielu z nas docenia walory smakowe i odżywcze produktów, które przygotowuje się samodzielnie w domu. Coraz więcej rodzin kupuje też większe ilości żywności – mleka, mąki, cukru, puszek, wody mineralnej, napojów, ziemniaków i innych warzyw, by w ciągu tygodnia nie myśleć o większych zakupach.

Idealnym miejscem do przechowywania tego rodzaju produktów jest spiżarnia. Najwygodniej stworzyć ją w domu. Domowa spiżarnia posiada dużą zaletę. W każdej chwili możemy sięgnąć po zapas żywności.

Urządzenie domowej spiżarni to nic trudnego. Idealna temperatura do przechowywania przetworów i innych zapasów żywności to 10-15 stopni Celsjusza. Dlatego spiżarnię należy urządzić w chłodnym miejscu, najlepiej w północnej części domu. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, wybierzmy miejsce oddalone od źródeł ciepła (kaloryferów, grzejników).

Wyposażenie spiżarni

Do przechowywania zapasów żywności najlepiej nadają się otwarte półki wykonane na całą wysokość ścian. Należy zadbać o to, by były na tyle solidne i wytrzymałe, że utrzymanie ciężkich słoików z przetworami nie będzie dla nich wyzwaniem.

Idealnie sprawdzą się też metalowe regały. Wyposażone są w otwarte półki, których wysokość i szerokość można dowolnie regulować. Takie regały doskonale znoszą duże obciążenia. Są też odporne na zabrudzenia, uszkodzenia, bardzo łatwo utrzymać je w czystości.

Do nowoczesnych domowych spiżarni coraz częściej wybierane są też szuflady. Można w nich schować najdrobniejsze przedmioty i jednocześnie zachować wśród nich porządek. Bardzo praktyczne są też zamykane szafki, w których można schować domowe sprzęty.

Gdzie zorganizować domową spiżarnię?

Aby spiżarnia był funkcjonalna, nie musi być duża. Dlatego niekiedy nawet w niewielkim mieszkaniu znajdzie się miejsce na małą spiżarnię. Spiżarnię można zorganizować we wnęce przesłoniętej drzwiami harmonijkowymi czy przesuwnymi. Idealnym miejscem na spiżarnię jest też przestrzeń pod schodami. Jeżeli chcemy urządzić większą spiżarnię, na którą nie mamy miejsca w mieszkaniu, urządźmy ją piwnicy lub w garażu.

Zadbajmy tylko o odpowiednie warunki. Bardzo ważna jest odpowiednia wentylacja. Powinien być zapewniony stały dopływ powietrza. Pamiętajmy, że produkty żywnościowe nie lubią też wilgoci. Niewskazany jest także dostęp do światła dziennego, promienie słoneczne mogą przyspieszać proces gnicia owoców i warzyw. Co jakiś czas sprawdzajmy, czy produkty się nie psują.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.