Czwartki z historią jedzenia

Jak w dawnych czasach jadano i co pito? Już od czwartku 9 lutego w Muzeum Powiatowym w Nysie rozpoczynają się wykłady „Czwartki z historią jedzenia”, które są powiązane z wystawą „Stoliku nakryj się. Jak jadali nasi przodkowie„.

W ramach nowego cyklu przewidziano cztery spotkania. Pierwsze z nich dotyczyć będzie „Historii nyskiego piwowarstwa„, które będzie połączone z degustacją. W dawniejszych czasach złocisty płyn posiadał znacznie mniejszą zawartość alkoholu i był powszechnie spożywanym napojem niemal przez wszystkie warstwo społeczne (piwo było zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż np. woda z rzeki, do której spływały wszystkie ścieki miejskie).

Drugi wykład „Co jadano na biskupim stole„, skupi się oczywiście na dworze książęcym biskupa wrocławskiego, który od czasów średniowiecza aż do 1810 roku oprócz przewodnictwa diecezji wrocławskiej nosił również tytuł księcia. Stoły biskupie należy z pewnością do najlepiej zaopatrzonych w mieście, a o potrawach jakie tam serwowano większość biedniejszej ludności nawet nie miała pojęcia.

Żołnierska strawa” – zostanie poświęcona nyskiemu garnizonowi, który od XVII wieku stanowił dość poważną część ludności. Koszary były zlokalizowane w różnych obszarach miasta, a kilka tysięcy żołnierzy musiały codziennie coś jeść.

Ostatni z cyklu „Kuchnia – sztuka i magia„, wygłosi Małgorzata Radziewicz, była dyrektor Muzeum.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.